De Europese Commissie stelt voor om de ‘Temporary Framework’ voor staatssteun tijdens de coronacrisis uit te breiden met vijf maatregelen. Op grond van één van die maatregelen kunnen EU-lidstaten uitstel van betaling van belasting verlenen.

Het ‘Temporary Framework’ is op 19 maart 2020 aangenomen door de Europese Commissie. De kaderregeling moet EU-lidstaten in staat stellen om steun te bieden aan bedrijven en zo de economische schade van de COVID-19-uitbraak te beperken. Op grond van het Framework kan de Europese Commissie steunmaatregelen van lidstaten als verenigbaar met de interne markt verklaren en daarmee toestaan. In eerste instantie zijn vijf vormen van staatssteun opgenomen in het Framework. Het gaat om rechtstreekse subsidies, selectieve belastingvoordelen en voorschotten, overheidsgaranties voor leningen, gesubsidieerde overheidsleningen, waarborgen voor banken en kortlopende exportkredietverzekeringen.

Vijf nieuwe maatregelen

Nu stelt de Europese Commissie voor om de volgende vijf maatregelen op te nemen in het Framework:

  • Meer ondersteuning voor coronavirusgerelateerd onderzoek en ontwikkeling
  • Meer ondersteuning voor de bouw en verbetering van testfaciliteiten
  • Meer steun voor de productie van producten die relevant zijn voor de aanpak van de uitbraak van coronavirus
  • Gerichte ondersteuning in de vorm van uitstel van belastingbetalingen en/of opschorting van werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid
  • Gerichte ondersteuning in de vorm van loonsubsidies voor werknemers

De Commissie streeft ernaar om de uitbreiding deze week in werking te laten treden.

Inmiddels heeft de Europese Commissie toestemming verleend aan Denemarken, Duitsland, Italië, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Letland, Verenigd Koninkrijk en Spanje om steun te verlenen aan bedrijven die worden getroffen door de COVID-19 uitbraak.

 

Bron: Europese Commissie

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Invordering

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen