De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs schrijft in haar reactie op de internetconsultatie Wet implementatie EU-richtlijn meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies dat zij voorstander is van het publiceren van een zogenoemde ‘witte lijst’. De NOB is voorstander van zo’n witte lijst omdat het begrip agressieve tax planning niet altijd eenduidig door iedereen zal worden uitgelegd.

Deze witte lijst bevat een overzicht van grensoverschrijdende constructies die niet hoeven te worden gemeld. Dit kan zijn omdat de Belastingdienst sowieso al op de hoogte is van de constructie omdat die afhankelijk is van een voorafgaande goedkeuring door of melding bij de Belastingdienst dan wel omdat deze constructies per definitie nooit als agressieve grensoverschrijdende fiscale planningsconstructies kunnen worden aangemerkt. Ook kan worden gedacht aan ‘constructies’ die ook in een puur binnenlandse situatie tot een fiscaal voordeel zouden kunnen leiden en dus niet alleen een fiscaal voordeel kunnen opleveren in een grensoverschrijdende situatie. Doel en strekking van de richtlijn (DAC6) is juist gericht op en beperkt tot grensoverschrijdende constructies, aldus de NOB.

De Orde stelt in haar reactie veel concrete vragen, vaak in de vorm van voorbeelden, om de onzekerheid te verkleinen en overrapportage te voorkomen. Ook stelt de NOB kritische vragen over het voorgestelde art. 16, lid 7 AWR. Een belastingplichtige zal zich in beginsel niet kunnen beroepen op afwezigheid van een nieuw feit als gegevens en inlichtingen zijn verstrekt met betrekking tot een specifieke meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie. Volgens de Orde moet het IT-technisch vrij eenvoudig zijn om bij MDR-meldingen te regelen dat er geen aanslagen automatisch worden opgelegd. De Orde vraagt om een nadere toelichting.

 

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Europees belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen