In Europa zijn armoede en inkomensongelijkheid tot schokkende en onaanvaardbare hoogtes gestegen, zo stelt het nieuwe rapport A Europe for the Many, Not the Few van Oxfam Novib.

Europa telt 342 miljardairs, maar 123 miljoen mensen - bijna een kwart van alle EU-inwoners - loopt de kans om in armoede te geraken of zijn economisch kwetsbaar. Tussen 2009 en 2013 is het aantal mensen dat onvoldoende geld heeft voor bijvoorbeeld verwarming van hun huis of onvoorziene uitgaven in 19 EU-landen met 7,5 miljoen gestegen, zo wijst het rapport uit.

Oneerlijke belastingstelsels stellen multinationals en rijke individuen in staat om miljarden euro's aan belasting te ontwijken. De gewone burger betaalt de rekening. De rijken worden rijker, de armen steeds armer, zo concludeert Oxfam Novib.

‘We leven op een rijk continent waar armoede en ongelijkheid toenemen. Dat is het gevolg van politieke keuzes, niet het lot', zegt Natalia Alonso van Oxfam. ‘Overheden moeten belastingstelsels eerlijker maken, burgers beter beschermen en redelijke lonen garanderen, zodat de armsten in onze samenleving niet blijven opdraaien voor de rekening van de economische crisis.'

De feiten over Europa

  • De grootste ongelijkheid in inkomen, voor belastingaftrek: Duitsland, Griekenland en Portugal.
  • De grootste verschillen in besteedbaar inkomen: Bulgarije, Letland en Litouwen. Frankrijk en Denemarken lieten een stijgende ongelijkheid in besteedbaar inkomen zien tussen 2005 en 2013.
  • De grootste armoede onder werkenden: Roemenië, Griekenland en stijgende in Duitsland en Slovenië.
  • De hoogste inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen: Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië

Esmé Berkhout belastingexpert Oxfam Novib: ‘Dit is het resultaat van politieke keuzes. De invloed van rijke en machtige partijen moet ingeperkt worden.'

 

Bron: Oxfam Novib

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen