De Tweede Kamer wil dat het kabinet een verkenning uitvoert naar een gedifferentieerde overdrachtsbelasting, waarbij starters worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting en beleggers vanaf de derde woning met een hoger tarief te maken krijgen. Op 19 maart 2019 is hiervoor een motie aangenomen.

De initiatiefnemers van de motie constateren dat (particuliere) beleggers steeds meer bestaande koopwoningen opkopen om deze vervolgens te verhuren (buy-to-let), vooral in (grotere) steden. Beleggers zijn starters vaak te vlug af, waardoor starters in deze steden steeds moeilijker een huis kunnen kopen.

Gedifferentieerde overdrachtsbelasting

De Tweede Kamer vindt deze ontwikkeling onwenselijk. Daarom de oproep aan de regering om, in aanloop naar het eerstvolgende belastingplan, een verkenning uit de voeren naar een gedifferentieerde overdrachtsbelasting.

Eerder gaf staatssecretaris Snel (Financiën) per brief aan niets te voelen voor een hogere overdrachtsbelasting voor derde en verdere woningen en een nultarief voor starters. Een dergelijke maatregel maakt de overdrachtsbelasting uitermate complex en is geen efficiënte manier om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Bovendien is een heldere en controleerbare afbakening van het begrip 'starter' moeilijk te maken gezien de vele achtergrondvariaties van kopers op de woningmarkt.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen