De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) heeft 11.143 ouders de compensatie van € 30.000 voor 1 mei 2021 uitbetaald. Daarnaast zijn er nog 4313 ouders waarbij uit de lichte toets blijkt dat zij recht hebben op de compensatie, maar waar door uiteenlopende redenen het bedrag nog niet is uitbetaald, bijvoorbeeld omdat zij telefonisch niet bereikbaar zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen van Financiën in de stand van zaken Catshuisregeling. Het is gelukt om alle ouders die zich voor 15 februari 2021 hebben gemeld conform de toezegging voor 1 mei 2021 met een lichte toets te bekijken en waar mogelijk uit te betalen.

Bij een groep van 9463 ouders is uit de handmatige toets gebleken dat zij niet in aanmerking komen voor herstel. Zij zijn in een brief hierover geïnformeerd. In de brief staat dat er nog een integrale beoordeling plaatsvindt. Omdat het geen definitieve beslissing is, hoeven ouders niet in bezwaar te gaan. Ze kunnen echter op grond van de wet wel in bezwaar tegen de uitkomst van de lichte toets. In dat geval wordt opnieuw bekeken of de lichte toets zorgvuldig is uitgevoerd. Er is echter geen formeel bezwaar nodig om in aanmerking te komen voor de integrale beoordeling.

Ouders met vragen kunnen altijd bellen met het serviceteam of het speciale nazorgteam.

Tussen 15 februari en 28 april 2021 hebben nog 10.250 ouders zich gemeld bij de UHT en dit aantal loopt nog op. Voor alle ouders die zich na 15 februari 2021 hebben gemeld, geldt dat zij binnen 6 maanden na aanmelding met een lichte toets worden beoordeeld.

Zodra bij ouders is vastgesteld dat zij in aanmerking komen voor de Catshuisregeling van € 30.000 wordt het moratorium voor de schulden vanaf het moment van uitbetalen met één jaar verlengd. Voor ouders die op basis van de lichte toets geen recht hebben op de regeling vervalt het moratorium op 1 mei 2021 voor hun private schulden. Publieke schulden tot en met 31 december 2020 worden niet geïnd tot de integrale beoordeling is afgewikkeld.

Ouders die denken dat de uitkomst van de lichte toets niet klopt en door het aflopen van het moratorium in de problemen komen, kunnen zich melden bij het nazorgteam. Zij komen dan mogelijk versneld in aanmerking voor de integrale beoordeling. Voor de tussenliggende periode wil de staatssecretaris een specifieke oplossing ontwikkelen.

In de brief komt de staatssecretaris ook nog met specifieke oplossingen voor ouders in schuldregelingen die niet beschermd zijn door het moratorium en gedupeerde ouders die momenteel in een wettelijke schuldregeling (WSNP) of de minnelijke regeling (MSNP) zitten.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 4 mei

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen