Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de auto’s gelet op de km-standen 6, 7 en 9 km niet of nauwelijks eerder op de weg in gebruik zijn geweest, zodat zij voor BPM nieuwe personenauto’s zijn.

X bv koopt eind 2016 drie Volvo’s, die eerder dat jaar op kenteken zijn gesteld in Tsjechië. De km-standen zijn bij de registratie 6, 7 en 9 km. X bv doet BPM-aangifte met behulp van koerslijsten. In geschil is de naheffingsaanslag van € 12.759, omdat het nieuwe auto's zouden zijn. Volgens Rechtbank Gelderland kunnen de auto's door de registratie in Tsjechië niet meer als nieuw worden beschouwd. De inspecteur gaat in hoger beroep. De gemachtigde van X bv wordt vervolgens geweigerd en de nieuwe gemachtigde doet vergeefs een wrakingsverzoek.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de auto’s gelet op de km-standen niet of nauwelijks eerder op de weg in gebruik zijn geweest, zodat zij voor BPM nieuwe personenauto’s zijn (zie HR 16 oktober 2020, 18/03720, V-N 2020/53.20). Afschrijving kan dus niet plaatsvinden. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:16

Algemene wet bestuursrecht 8:15

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 16 maart

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen