De fiscale informatie die wordt ontvangen door DAC8 kan de Belastingdienst wel gebruiken voor een risicoanalyse, maar niet om de aangifte voor in te vullen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën naar aanleiding van Kamervragen over het BNC-fiche inzake het richtlijnvoorstel DAC8.

Het richtlijnvoorstel DAC8 betreft de zevende wijziging van de administratieve samenwerkingsrichtlijn op het gebied van belastingen (Richtlijn 2011/16/EU) en ziet op het uitwisselen van fiscale informatie over crypto-assets tussen EU-lidstaten.

Uit de Kamervragen blijkt dat Nederland wat betreft het uitwisselen van het TIN bij de onderhandelingen heeft ingezet op een inspanningsverplichting. De meerderheid van de EU-lidstaten stelt echter een resultaatsverplichting voor. Nederland zal zich in dit kader nu inzetten voor de latere inwerkingtreding van het uitwisselen van het TIN.

De gevolgen van DAC8 voor de ICT-systemen van Belastingdienst zijn op dit moment lastig in te schatten. De ICT-capaciteit voor DAC8 is beschikbaar vanaf 2026. Nederland is tot slot voorstander van het formuleren van richtlijnen rondom de hoogte van de boetes voor niet-naleving van DAC8-verplichtingen.

Lees ook het thema Blockchain, crypto-munten en fiscaliteit.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 19 april

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

80

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen