De overheid gaat geen gratis mondkapjes voor het OV verstrekken. Dit heeft een marktverstorend effect en leidt tot hoge uitvoeringskosten. Het kabinet komt de OV-reiziger tegemoet door de tijdelijke BTW-verlaging naar 0% op de verkoop van mondkapjes. Dit antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan de Tweede Kamer op vragen over het BTW-nultarief op mondkapjes gelet op het OV.

Mondkapjes kunnen vrij van loonheffingen verstrekt of vergoed worden aan een werknemer als onderdeel van de reiskostenvergoeding. Werkgevers mogen zelf bepalen of zij hun werknemers al dan niet gratis mondkapjes verschaffen. De kosten van een mondkapje horen tot de werkelijke kosten van reizen met het openbaar vervoer omdat mondkapjes per 1 juni 2020 verplicht zijn in het openbaar vervoer. Voor de werkelijke kosten bestaat in de loonbelasting een gerichte vrijstelling.

Verder gaat de bewindsman in op vragen over onder andere het btw-tarief als beleidsinstrument en het verder ingrijpen op de aanbodkant van mondkapjes. Op basis van het monitoren van de prijs van het online aanbod van mondkapjes concludeert de staatssecretaris dat in ongeveer één derde van de gevallen de prijs niet is gewijzigd. De aanbieder heeft in die gevallen de BTW-vrijstelling niet doorgegeven aan de consument.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting

Informatiesoort: VN Vandaag

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 juni

  324
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen