Hof Amsterdam oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat het vormen van de HIR eind 2008 op een fout berust, en dat nimmer een vervangingsvoornemen heeft bestaan. De inspecteur heeft de HIR dan ook terecht in 2011 laten vrijvallen.

X verkoopt in 2008 haar onroerende zaak en haar onderneming. Voor de boekwinst vormt X een HIR. X neemt in haar VPB-aangifte 2011 op de balans geen HIR op. Ook is er geen winst met betrekking tot een vrijval van de HIR aangegeven. De inspecteur houdt bij het opleggen van de VPB-aanslag 2011 rekening met de vrijval van de HIR. X stelt dat het voornemen tot herinvesteren steeds heeft ontbroken en dat de vrijval reeds in een eerder jaar had moeten plaatsvinden.

Hof Amsterdam oordeelt dat X niet aannemelijk maakt dat het vormen van de HIR eind 2008 op een fout berustte, en dat nimmer een vervangingsvoornemen heeft bestaan. Het hof overweegt daarbij dat het vereiste dat een herinvesteringsvoornemen aanwezig is een elementaire, en bepaald niet ingewikkeld of moeilijk te begrijpen, voorwaarde is voor het vormen van een HIR. Het mag daarom worden verondersteld dat X bij het vormen van de reserve (en het aanhouden daarvan) inderdaad over het noodzakelijke herinvesteringsvoornemen beschikte. De aanslag blijft in stand.

 

Lees ook het thema Herinvesteringsreserve: onbelaste boekwinst voor herinvesteren in nieuwe beddrijfsmiddelen.

 

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

Wet inkomstenbelasting 2001 3.54

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 25 januari

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen