Het wetsvoorstel wijzigt de Wet belastingen op milieugrondslag en de Wet milieubeheer en voert een minimum CO2-prijs bij elektriciteitsopwekking in. De minimumprijs ziet op de emissie van broeikasgas (CO2) ten gevolge van elektriciteitsopwekking bij bedrijven die vallen onder het Europese systeem voor handel in emissierechten (EU ETS). Het betreft zowel de CO2-uitstoot van elektriciteitsopwekking door energiecentrales als de uitstoot bij elektriciteitsopwekking die ontstaat bij andere EU ETS-bedrijven (veelal de industrie). De minimum CO2-prijs bestaat uit een combinatie van de CO2-prijs die volgt uit het EU ETS en een nationale belasting.
Inhoudsopgave van deze editie
Toezegging Staatssecretaris heeft invloed op IB-ondernemerschap van zorgverleners
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de toezegging van de Staatssecretaris van Financiën behelst dat in 2015 al vooruit kan worden gelopen op de invoering van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz),ook voor wat betreft de fiscale positie van zorgverleners, mits die al de nieuwe modelovereenkomsten gebruiken.
Na inkeer zijn de navorderingsaanslagen met voldoende voortvarendheid opgelegd
Hof Arnhem-Leeuwarden stelt vast dat na inkeer de navorderingsaanslagen met voldoende voortvarendheid zijn opgelegd. Er is geen sprake van een onverklaarbare vertraging. Daarom blijven de aanslagen in stand. Het hof matigt de bijbehorende boetes conform de inkeerregeling waarover partijen inmiddels overeenstemming hebben. Beroep daarom gegrond.
Voor de zomer van 2022 richtlijnvoorstel implementatie Pijler 1
Naar verwachting komt de Europese Commissie (EC) voor de zomer van 2022 met een richtlijnvoorstel ter implementatie van het beleidsvoorstel Pijler 1. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer in een analyse van de nationale impact van de invoering van Pijler 1 en Pijler 2 door het Inclusive Framework (IF).
Navordering gehandhaafd omdat sprake is van kwade trouw belastingadviseur
Hof Arnhem-Leeuwarden beslist dat er sprake is van kwade trouw bij de belastingadviseur van X. Deze heeft ten onrechte een persoonsgebonden aftrekpost in de aangifte van X geclaimd. De kwade trouw wordt aan X toegerekend en de navorderingsaanslag wordt gehandhaafd. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Berekening arbeidskorting in emigratiejaar inclusief inkomen land van herkomst
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de inspecteur in het verweerschrift terecht een herzien standpunt inneemt en het bedrag aan heffingskorting verhoogt. Bij de arbeidskorting neemt hij het inkomen uit land van herkomst mee, wat in het voordeel is van belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Invallen bij Adidas in Duitsland om belastingonderzoek
Autoriteiten in Duitsland hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij vestigingen van Adidas, waaronder het hoofdkantoor van de sportkledingfabrikant in Herzogenaurach. De doorzoekingen maakten deel uit van een belastingonderzoek dat al jaren zou lopen.
Toezegging Van Oostenbruggen over opschorten BTW-verhoging op sport, media en cultuur
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer over het Belastingpakket 2025 toegezegd dat de BTW-verhoging op sport, media en cultuur tijdelijk wordt opgeschort. Hij neemt een zogeheten beleidsbesluit hiervoor en laat dat waarschijnlijk deze week per brief aan de Kamer weten. Met de Tweede Kamer was afgesproken dat de BTW-verhoging niet zou doorgaan, maar dat het voorstel wel in het Belastingplan zou blijven.
Nota naar aanleiding van het verslag wetsvoorstel beëindiging salderingsregeling voor elektriciteit naar Eerste Kamer
Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit naar de Eerste Kamer gestuurd. De minister gaat onder andere in op de terugverdientijd van zonnepanelen.
Peter Essers ontvangt de Jan Zweekhorst Award 2024
Foto: links Bart Zweekhorst, rechts Peter Essers
Prof. dr. Peter Essers, nu emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Tilburg University, heeft de Jan Zweekhorst Award 2024 ontvangen. Essers is de award toegekend, omdat hij zich als wetenschapper, goede bestuurder en politicus altijd heeft ingezet voor een beter en eenvoudiger fiscaal stelsel, vooral op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zo stelt de jury.
Afbouw fossiele subsidies verdeelt de Tweede Kamer
De Tweede Kamer is verdeeld over de wijze waarop het kabinet omgaat met “fossiele subsidies”.
Tijdens een commissiedebat over fiscale en financiële voordelen voor fossiele bedrijven riepen de woordvoerders vanuit de oppositiepartijen én coalitiepartij NSC het kabinet op om ambitieuzer te zijn en meer te doen om deze “fossiele subsidies” af te bouwen.
Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden treedt 1 maart 2025 in werking
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
Strijd om voortbestaan studie Fiscale economie in Rotterdam
Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.
Kabinet besluit in voorjaar 2025 over alternatief klimaatbeleid
Het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 – ten opzichte van 1990 – wordt niet gehaald. Het kabinet besluit daarom in het voorjaar over alternatief beleid. Dit schrijft Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei aan de Kamer, mede namens de staatssecretaris van Financiën.