Onder andere door de verhoogde complexiteit kan het conceptwetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 naar verwachting in de huidige vormgeving niet volledig worden geïmplementeerd in 2027. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer over het toekomstige box 3-stelsel en voorbereidingen arrest Hoge Raad.

Het wetsvoorstel vraagt meer van de IV-systemen dan vooraf ingeschat. Door het voorgestelde hybride stelsel zijn substantiële aanpassingen nodig. Verder blijkt uit een analyse dat het nieuwe stelsel naar verwachting te complex is voor belastingplichtigen met bezittingen waarvan geen gegevens vooraf ingevuld kunnen worden en moet een nieuwe handhavingsstrategie ontwikkeld worden. Als belastingplichtigen zelf meer gegevens moeten invullen, leidt dit tot meer benodigd toezicht achteraf.

Ook zijn er nog twee onzekerheden die de implementatie van het wetsvoorstel verder kunnen vertragen. Als de HR de conclusie van de A-G volgt (V-N 2023/43.4 en V-N 2024/12.3), leidt dit tot aanvullende herstelwerkzaamheden die gevolgen hebben voor de inwerkingtreding van het nieuwe stelsel. Daarnaast leveren vertragingen in het parlementaire proces of wijzigingen gedurende de behandeling extra werk op, waardoor inwerkingtreding verder wordt vertraagd.

Op 18 april 2024 gaat de staatssecretaris met de vaste commissie voor Financiën in debat over het conceptwetsvoorstel, eventuele alternatieven zoals een vermogensbelasting of een volledige vermogensaanwasbelasting en de gevolgen voor de uitvoering.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 april

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Box 3

Focus: Focus

2087

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen