Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven € 3000. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen (V-N 2022/54.27) dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer.

Als het verbod op contante betalingen boven € 3000 niet doorgaat dreigt Nederland mogelijk € 600 miljoen Europees geld mis te lopen.

In de brief staan verschillende scenario’s uitgewerkt om een vervolg te geven aan het wetsvoorstel. Daarnaast heeft het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), dat in 2027 van toepassing wordt, een nieuwe context geschapen, omdat alle vier de bepalingen uit het wetsvoorstel in huidige vorm niet verenigbaar zijn met het AML-pakket.

Het heeft de voorkeur van de ministers om voorlopig alleen de limiet op contante betalingen verder te brengen via een nota van wijziging op het oorspronkelijke wetsvoorstel, zodat de mogelijke korting van € 600 miljoen voorkomen kan worden.

De overige maatregelen uit het wetsvoorstel, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket. Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is formeel nog niet afgerond.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 april

Informatiesoort: VN Vandaag

392

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen