Starters op de woningmarkt zijn niet geholpen door de inspanningen van de overheid om deze groep meer financieringsruimte te geven. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen het sleutelen aan de belasting en ruimere leennormen er alleen maar voor dat mensen met meer geld tegen elkaar opbieden, met als gevolg dat de huizenprijzen verder oplopen.

Maatregelen als het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters lijken sympathiek, maar pakken onsympathiek uit, zegt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest. "De problemen voor koopstarters worden alleen maar groter, en maken de huidige huizenbezitter spekkoper. Daar blijven we voor waarschuwen."

Op de woningmarkt is het nu al langere tijd heel moeilijk om nog een huis te bemachtigen, zeker voor starters. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit.

Er is de laatste tijd meer kritiek op de manier waarop de overheid de problemen aanpakt. Deskundigen van ABN AMRO wezen er dinsdag eveneens op dat starters op de woningmarkt nauwelijks profijt hebben van de genomen belastingmaatregelen die begin dit jaar van kracht werden. Het zijn juist de mensen die al een huis hebben en willen verhuizen, die profiteren. Zij kunnen hun huis nu voor veel meer geld verkopen. Kenners stellen ook al langer dat er meer huizen bijgebouwd moeten worden om het tekort aan woningen op te lossen.

Bron: ANP

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Informatiesoort: Nieuws

  295
Gerelateerde artikelen