Per 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Een van de maatregelen uit deze wet ziet op de payrollwerknemer. Wat het inhuren van een payrollwerknemer betekent voor de inlener legt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit in de factsheet WAB: payrolling - informatie voor inleners.

Door de nieuwe regels uit de WAB krijgen payrollkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie als werknemers in dienst van de inlener. De factsheet bevat informatie over de veranderingen bij de inhuur van personeel. Zo moet de inlener de arbeidsvoorwaarden die hij hanteert kenbaar maken aan het uitzend- of payrollbedrijf voorafgaand aan de terbeschikkingstelling. In de factsheet is aangegeven wanneer er sprake is van payrolling, wat de rechtspositie is van de payrollwerknemer en wat wordt verstaan onder 'dezelfde arbeidsvoorwaarden'.

Pensioen

In aanvulling op de nieuwe regels heeft de payrollkracht recht op een 'adequate pensioenregeling'. Deze pensioenverplichting treedt pas in werking op 1 januari 2021. Zo krijgen payrollwerkgevers nog een jaar de tijd om dit goed te regelen. Het besluit over de 'adequate pensioenregeling' is onlangs verschenen in het Staatsblad.

Premiedifferentiatie

De Wet arbeidsmarkt in balans heeft ook gevolgen voor de loonaangifte. De WW-premie is niet meer gekoppeld aan de sector, maar aan de aard van het contract. Werkgevers betalen een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract en een lage WW-premie voor werknemers met een vast contract. Meer informatie staat in punt 8 van de nieuwsbrief loonheffingen. Er is ook een instructiefilm gepubliceerd op YouTube over dit onderwerp:

Bron: Avanzer Nieuws/Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Arbeidsrecht, Loonbelasting, Sociale zekerheid werkloosheid

2

Gerelateerde artikelen