Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat mevrouw X voor haar berekeningen terecht is uitgegaan van het BOOM-rapport "Wederrechtelijk verkregen voordeel hennepkwekerij bij binnenteelt onder kunstlicht" waarmee het OM normaal gesproken zijn ontnemingsvordering op baseert.

Mevrouw X lijdt aan een ernstige darmziekte. X ontvangt daarom jaarlijks bijzondere bijstand voor diverse kosten, waaronder die van zelfkweek van medicinale cannabis. Over de hoogte daarvan is door de Centrale Raad van Beroep (28 juli 2011, nr. 09/5890, ECLI:NL:CRVB:2011:BR3948) beslist dat X € 6.000 per jaar moet krijgen. In haar IB-aangiften over 2012 en 2013 claimt X hogere kosten voor deze kweek te hebben gemaakt. Bij tussenuitspraak (zie ECLI:NL:RBNHO:2016:9505) is inmiddels vastgesteld dat deze kosten als specifieke zorgkosten aftrekbaar zijn, ondanks dat deze niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Thans is nog slechts de hoogte van de aftrek in geschil.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X voor haar berekeningen terecht is uitgegaan van het BOOM-rapport "Wederrechtelijk verkregen voordeel hennepkwekerij bij binnenteelt onder kunstlicht" waarmee het OM normaal gesproken zijn ontnemingsvordering op baseert. X stelt echter vergeefs dat zij in 2012 investeringen heeft gedaan en dat de afschrijvingskosten aftrekbaar zijn. Het moet namelijk gaan om direct opkomende kosten en niet om kosten die op grond van goedkoopmansgebruik in aanmerking kunnen worden genomen. De gestelde personeelskosten zijn ook niet aftrekbaar, aangezien niet duidelijk is aan wie de vergoedingen zijn betaald. De aankoop van cannabis(olie) bij coffeeshops, vanwege gestelde eigen mislukte oogsten, is ook niet aftrekbaar. De inspecteur stelt met succes dat deze kosten namelijk niet zijn onderbouwd met stukken. Het beroep van X is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 6.17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 19 april

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen