Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat gelet op het voorkomen van de handtekeningen van mevrouw X er vanuit mag worden uitgegaan dat de UBS-openingsformulieren door haar zijn ondertekend. X was dus niet slechts verplicht om saldi-gegevens van de rekeningen te verstrekken. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

Mevrouw X exploiteert sinds 1 februari 2015 een kringloopwinkel. Haar ex-partner, de heer F, is bij haar in loondienst. Begin 2016 krijgt de inspecteur een renseignement uit Zwitserland over bankrekeningen die (mede) aan X zouden toebehoren. Op een openingsformulier staat de handtekening van X. Volgens X heeft F toegegeven dat hij buiten haar medeweten in 1999 een rekening bij UBS heeft geopend, haar als medegerechtigde tot de rekening heeft opgevoerd en dat haar handtekening door hem is geplaatst. Rechtbank Den Haag oordeelt dat de jegens X genomen informatiebeschikking rechtsgeldig is, maar dat de geconstateerde verzuimen niet tot omkering van de bewijslast kunnen leiden. De inspecteur overlegt in hoger beroep twee openingsformulieren met de handtekeningen van X.

Hof Den Haag (V-N 2019/49.1.7) oordeelt dat gelet op het voorkomen van twee handtekeningen van X er vanuit mag worden uitgegaan dat de openingsformulieren door haar zijn ondertekend. X was dus niet slechts verplicht om saldi-gegevens van de rekeningen te verstrekken. Vaststaat namelijk dat X - gelijkelijk met F - is gerechtigd tot de tegoeden op de ‘en/of’'-rekeningen. De inspecteur mocht bij haar informatie opvragen over het verloop en de opening van de rekeningen, alsmede over de herkomst van de gestorte gelden. Toen deze informatie uitbleef, mocht de beschikking jegens haar worden genomen. Het beroep van de inspecteur is gegrond. X moet alsnog binnen zes weken de informatie aan de inspecteur verstrekken.

De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).

Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hoge Raad

Editie: 3 juni

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen