Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X geen recht heeft op aftrek van voorbelasting door ontbrekende en onjuiste facturen. Een verklaring dat de administratie gestolen is leidt niet tot een ander oordeel.

X is fotograaf en is door zijn scheiding al zijn apparatuur kwijtgeraakt. Hij trekt over de periode 2013 tot en met 2016 omzetbelasting af inzake de aankoop van nieuwe apparatuur. X overlegt in het kader van een boekenonderzoek drie incomplete en onjuiste facturen, en verklaart dat de rest van de administratie uit zijn auto is gestolen. Verder stelt X dat de facturen uit 2016 en deels uit 2015 reeds zijn getoond. De inspecteur legt een naheffingsaanslag op. X gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de inspecteur de naheffingsaanslag terecht oplegt. X is verantwoordelijk voor het controleren van de juistheid van en het bewaren van de ontvangen facturen. Nu de inspecteur de facturen niet kan controleren bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Of de inspecteur een deel van de facturen reeds heeft gezien doet niet ter zake. Ook de verzuimboete is terecht. Een beroep of AVAS slaagt niet. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 15

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 16 december

16

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen