Rechtbank Gelderland oordeelt dat uitsluitend orthopedische maatvoetbedden die een aanvulling vormen op ontbrekende delen van de voet en die ten doel hebben scheefgroei van vooral de tenen op te heffen en/of te voorkomen onder het verlaagde tarief vallen.

X maakt orthopedische maatvoetbedden ter compensatie van verloren gegane weefselstructuren, zoals bot- en/of gewrichtsstructuren, pees- en/of spierweefsel en bindweefsel en/of huidweefsel. Het wordt los in de schoen gedragen en wordt meestal blijvend gebruikt. In geschil is of de levering is onderworpen aan het algemene (standpunt inspecteur) of verlaagde (standpunt X) BTW-tarief.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat uitsluitend orthopedische maatvoetbedden die een aanvulling vormen op ontbrekende delen van de voet en die ten doel hebben scheefgroei van vooral de tenen op te heffen en/of te voorkomen onder het verlaagde tarief vallen. X maakt niet aannemelijk dat al haar maatvoetbedden hieronder vallen. Weliswaar wordt door het rechtzetten van de voet (verdere) scheefgroei van tenen vaak voorkomen, maar dat is meestal niet het belangrijkste doel. Het neutraliteitsbeginsel wordt niet geschonden, omdat geen sprake is van soortgelijke goederen. X krijgt wegens het overschrijden van de redelijke termijn wel een immateriële schadevergoeding van € 500.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 Tab I-A art. 35

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 19 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

210

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen