Rechtbank Gelderland oordeelt dat het verlaagde BTW-tarief wegens het gelegenheid geven tot sportbeoefening niet van toepassing is op de bootcamplessen die plaatsvinden op een verzamelpunt zonder sportaccommodatie.

X verzorgt bootcamplessen op verschillende plekken in plaats A. In de jaren 2012 tot en met 2015 is voor de klanten van X op al deze plekken gelegenheid voor omkleden en douchen. Voor deze jaren komt de inspecteur ambtshalve tegemoet aan het verzoek van X om de bootcamplessen aan te merken als het gelegenheid geven tot sportbeoefening.

In 2023 staat op de website van X dat klanten bij locatie 1 gebruik kunnen maken van de verschillende faciliteiten van locatie 1, zoals een kleedkamer met douches. De inspecteur is van mening dat X het verlaagde BTW-tarief wegens het gelegenheid geven tot sportbeoefening alleen mag toepassen op de bootcamplessen die plaatsvinden op locatie 1. Voor de bootcamplessen op de overige locaties geldt het normale BTW-tarief. Daarvoor legt de inspecteur een naheffingsaanslag op.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat het verlaagde BTW-tarief wegens het gelegenheid geven tot sportbeoefening niet van toepassing is op de bootcamplessen die plaatsvinden op een verzamelpunt zonder sportaccommodatie. Uit de processtukken blijkt niet dat locatie 1 daadwerkelijk beschikbaar is voor de deelnemers van alle bootcamptrainingen. Ook maakt X niet aannemelijk dat de bootcamptrainingen allemaal starten en/of eindigen bij locatie 1. Het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet, omdat de feiten over de jaren 2012 tot en met 2015 niet gelijk zijn aan de feiten in de jaren vanaf 2016.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Wet op de omzetbelasting 1968 Tab 1-B art. 3

Instantie: Rechtbank Gelderland

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 18 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

366

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen