Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur deels geen nieuw feit heeft en dat hij niet aannemelijk maakt dat X voor het klusbedrijf van haar schoonvader werkt. Vanwege het onverklaarbare gezinsinkomen is X als alleenverdiener echter te kwader trouw.

X en haar partner hebben één minderjarig kind en wonen in een eigen huis. X is alleenverdiener, omdat de partner niet werkt. In 2017 stelt de inspecteur X vragen over haar IB-aangifte over 2015. Volgens de aangifte is haar inkomen slechts € 5882, terwijl de hypotheeklasten € 8277 zijn en het gezin ook kosten van levensonderhoud heeft. De inspecteur neemt genoegen met de verklaring van X dat zij in 2015 en 2016 financieel werden gesteund door vrienden, familie en kennissen. In 2018 vraagt de inspecteur alsnog bij banken gegevens van X en haar partner op. Hieruit blijkt dat zij in 2015, 2016 en 2017 in totaal ruim € 55.000 contant op hun rekeningen hebben gestort. In geschil is of de inspecteur het onverklaarbare gezinsinkomen terecht aanmerkt als resultaat uit overige werkzaamheden van X en of terecht 50% vergrijpboeten aan haar zijn opgelegd. Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt de inspecteur in het gelijk. X gaat in hoger beroep.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur voor 2015 en 2016 geen nieuw feit heeft en dat hij niet aannemelijk maakt dat X voor het klusbedrijf van haar schoonvader werkt. Vanwege het onverklaarbare gezinsinkomen is X als alleenverdiener echter te kwader trouw. Het kan niet anders zijn dan dat X zich ervan bewust was dat ze meer uitgaf dan dat ze binnenkreeg en het kan daardoor niet anders zijn dan dat zij zich ervan bewust was dat dit verschil niet aangegeven inkomen was. De bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard. De aanslagen blijven in stand en de boeten zijn passend en geboden. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 27 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

2086

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen