Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat geen sprake is van rente voor een kwalificerende restschuld en dat daarom fiscale aftrek niet mogelijk is in box 1.

In 2009 is X’ woning vanwege een persoonlijk faillissement verkocht op een executieveiling. In 2018 trekt X € 54.812 af als rente voor een restschuld van een vervreemde eigen woning. In hoger beroep is in geschil of de rente aftrekbare kosten zij met betrekking tot een dergelijke restschuld.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat geen sprake is van rente voor een kwalificerende restschuld en dat daarom fiscale aftrek niet mogelijk is in box 1. De wetgever heeft bepaald dat de restschuldregeling alleen van toepassing is op verkopen binnen de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. De datum waarop X' eigen woning is verkocht valt buiten deze periode. De inspecteur staat om die reden de hypotheekrente over de schuld terecht niet in aftrek toe. De omstandigheid dat deze restschuld pas zou zijn ontstaan op de verificatievergadering van 4 december 2012 en/of 14 oktober 2015, maakt dit oordeel niet anders. De in de wet genoemde periode ziet niet op het moment waarop de restschuld ontstaat, maar op het moment van de verkoop. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.120a

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 22 april

Informatiesoort: VN Vandaag

320

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen