Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de schriftelijke ingebrekestelling door de professionele gemachtigde willens en wetens naar een niet bevoegd bestuursorgaan is gestuurd. Dit had geen enkel ander doel dan de besluitvorming te vertragen en op die manier een zo hoog mogelijke dwangsom te krijgen.

Aan mevrouw X is door de Gemeente Haarlem een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd. Bij uitspraak op bezwaar is aan X een dwangsom toegekend van € 40 (twee dagen). In geschil is of de gemeente een dwangsom is verschuldigd van € 160 (acht dagen). Volgens X is op 2 mei 2017 per fax, e-mail en brief een ingebrekestelling verstuurd. De heffingsambtenaar van Cocensus stelt de ingebrekestelling echter pas op 8 mei 2017 te hebben ontvangen.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de schriftelijke ingebrekestelling door de professionele gemachtigde van X willens en wetens naar een niet bevoegd bestuursorgaan is gestuurd. Dit had geen enkel ander doel dan de besluitvorming te vertragen en op die manier een zo hoog mogelijke dwangsom te krijgen. Het juiste postadres was namelijk 'Postbus 796, 2130 AT Hoofddorp' en niet 'Antwoordnummer 400 2130 WB Hoofddorp'. De gemachtigde wist voorts dat het gebruikte faxnummer buiten gebruik was en er was niet kenbaar gemaakt dat per email over het bezwaar kon worden gecommuniceerd (art. 2:15 lid 1 Awb). Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 2:15

Algemene wet bestuursrecht 4:17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Belastingen van lagere overheden

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 17 juli

10

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen