Voor een gedeelte van de agrarische bedrijven kan het effectief zijn om een reserve te vormen om in staat te zijn grote inkomensdalingen op te vangen. Dat blijkt uit een rapport van het Wageningen Economic Research.

Wageningen Economic Research heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen die invoering van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve voor de landbouw kan hebben. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de uitkomsten van dit onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Vanwege de demissionaire staat van het kabinet ziet de minister af van een inhoudelijke reactie op het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de fiscale klimaat- en calamiteitenreserve met name effectief is voor bedrijven met een gemiddeld inkomen per jaar van boven € 30.000 per ondernemer. Het merendeel van de ondernemers in de onderzochte sectoren had de laatste vier jaar een inkomen dat hoger lag dan dit bedrag en zou een substantiële fiscale klimaat- en calamiteitenreserve hebben kunnen opbouwen. Dit zou hen beter in staat stellen om grote inkomensdalingen op te vangen.

Een ongunstig effect van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve is dat minder middelen beschikbaar zijn (tot wel € 500.000 per ondernemer).

Dit onderzoek is een eerste oriëntatie naar mogelijk nut van een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve. Indien overwogen wordt om een fiscale klimaat- en calamiteitenreserve voor bedrijven in de landbouw in te voeren is nader onderzoek nodig.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Editie: 11 mei

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen