Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X recht heeft op een belastingkorting van € 8673. Volgens de rechtbank is daarvoor niet vereist dat de inspecteur het verlies bij beschikking heeft vastgesteld. De rechtbank wijst daarbij op de wetsgeschiedenis.

Belanghebbende, X, lijdt in 2013 in verband met de ontbinding van A bv een verlies uit ab van € 34.693. Bij het opleggen van de IB-aanslag 2013 stelt de inspecteur geen verlies uit ab vast. In zijn IB-aangifte 2015 wil X een belastingkorting van € 8673 in mindering brengen op de verschuldigde IB. Volgens de inspecteur is dat echter niet mogelijk omdat voor het omzetten van een verlies uit ab in een belastingkorting is vereist dat dit verlies bij beschikking is vastgesteld.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X recht heeft op een belastingkorting van € 8673. Volgens de rechtbank is daarvoor niet vereist dat de inspecteur het verlies bij beschikking heeft vastgesteld. De rechtbank wijst daarbij op de wetsgeschiedenis. Hieruit blijkt dat de wetgever heeft beoogd om in de beschikking van art. 4.53 lid 3 Wet IB 2001 zowel het bedrag van het resterende verlies als het bedrag van de belastingkorting vast te leggen. Het om te zetten verlies uit ab hoeft niet eerder overeenkomstig art. 4.50 Wet IB 2001 bij beschikking te zijn vastgesteld. Het gelijk is aan X.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 4.53

Wet inkomstenbelasting 2001 4.50

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 23 november

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

40

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen