Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat een rechtstreeks verband tussen de retraite en de door X daadwerkelijk ontvangen deelnemersbijdragen. Het feit dat een gedeelte van de door X ontvangen vergoedingen is gebaseerd op basis van dana (vrijwillige giften) leidt niet tot een ander oordeel.

X organiseert en begeleidt meerdaagse retraites ter beoefening van Vipassana meditatie. Deelnemers aan de retraite moeten zich inschrijven en betalen een vergoeding voor hun deelname. De retraite bestaat uit logies, eten en begeleiding bij meditatie. X ontvangt een vergoeding een vergoeding van de deelnemers. Daarnaast ontvangt X voor de begeleiding van de retraites een zogenoemde dana, hetgeen een vrijwillige gift is. Bij annulering restitueert X de ontvangen vergoedingen. Tussen partijen is in geschil of de prestatie, die bestaat uit logies, eten en begeleiding bij meditatie, onder bezwarende titel is verricht. 

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X de retraites onder bezwarende titel verricht, omdat X vergoedingen ontvangt van de deelnemers aan de retraites. Er bestaat een rechtstreeks verband tussen de retraite en de door X daadwerkelijk ontvangen deelnemersbijdragen. Het feit dat de door X ontvangen vergoedingen voor de begeleiding volledig is gebaseerd op basis van dana (vrijwillige giften) leidt niet tot een ander oordeel, omdat de retraite voor de BTW kwalificeert als één prestatie.

Lees ook het thema Recht op aftrek van de btw: wanneer en hoeveel?

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 4

Wet op de omzetbelasting 1968 1

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 25 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

403

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen