Het Hof van Justitie EU oordeelt dat er geen vi aanwezig is alleen maar omdat Adient RO en Adient DE tot hetzelfde concern behoren. Daarvoor is ook niet voldoende dat zij met elkaar verbonden zijn door een overeenkomst voor het verrichten van diensten.

Het Duitse SC Adient Ltd & Co. KG maakt deel uit van de Adient-groep, een leverancier voor fabrikanten in de automobielindustrie. Adient DE sluit met een Roemeense groepsvennootschap (SC Adient Automotive România SRL) een overeenkomst voor verwerkings- en assemblagediensten voor stofferingscomponenten en ondersteunende en administratieve diensten. Adient RO vervaardigt de producten in twee vestigingen in Roemenië, waarvoor Adient DE de grondstoffen inkoopt en voor verwerking doorzendt naar Adient RO. Adient DE blijft gedurende het gehele verwerkingsproces eigenaar van de grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Volgens Adient RO is de plaats van de dienst de plaats waar de afnemer van de dienst (Adient DE) is gevestigd: Duitsland. Adient RO brengt dan ook geen Roemeense BTW in rekening aan Adient DE. De Roemeense Belastingdienst is echter van mening dat de plaats van de diensten in Roemenië ligt en dat Adient RO dan ook BTW in rekening had moeten brengen. De Roemeense rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat er geen vi aanwezig is alleen maar omdat Adient RO en Adient DE tot hetzelfde concern behoren. Daarvoor is ook niet voldoende dat zij met elkaar verbonden zijn door een overeenkomst voor het verrichten van diensten. Ook is het feit dat Adient RO betrokken is bij de levering van de afgewerkte producten die het resultaat zijn van haar activiteiten in dit kader niet van belang.

[Bron Uitspraak]

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Editie: 17 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

227

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen