Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de waardevermindering slechts kan worden vastgesteld op basis van de forfaitaire afschrijvingstabel, een in de handel gangbare koerslijst of een taxatierapport.

X bv doet BPM-aangifte voor een Volvo XC90 2.0 D5 AWD Inscription met schade. Volgens het taxatierapport is de schade € 11.150 en X bv voldoet € 3048 aan BPM. Bij hertaxatie door Domeinen Roerende Zaken wordt slechts schade van € 873 geconstateerd. In geschil is de naheffing van € 1451. X bv bepleit toepassing van de zogenoemde herleidingsmethode op basis van de bruto-BPM van referentieauto’s in het kentekenregister. Volgens de Rechtbank Gelderland staat het wettelijke systeem niet toe om de daadwerkelijke restwaarde van eerder ingevoerde gelijksoortige auto’s te herleiden tot de verschuldigde BPM van de auto die X bv zelf invoert. X bv gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de waardevermindering slechts kan worden vastgesteld op basis van de forfaitaire afschrijvingstabel, een in de handel gangbare koerslijst of een taxatierapport. De herleidingsmethode is dus geen toegestane methode. De door X bv herrekende bruto BPM van referentievoertuigen is geen daadwerkelijke waardevermindering van de onderhavige auto, zodat op grond daarvan niet kan worden vastgesteld of méér BPM is geheven dan nog rust op soortgelijke auto's die zich reeds op de Nederlandse markt bevinden. Het beroep van X bv is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie 110

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 1 april

Informatiesoort: VN Vandaag

93

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen