Rechtbank Noord-Nederland vernietigt de aan X opgelegde factuur leges omgevingsvergunning omdat deze is gebaseerd op een onverbindend verklaarde legesverordening.

Aan X is een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een werktuigenberging en het herbouwen van een schuur. Daarvoor ontvangt X van de heffingsambtenaar een factuur waarbij leges wordt geheven voor een totaalbedrag van € 13.551,10. De factuur is gebaseerd op de Legesverordening 2018 van de gemeente en de bijbehorende tarieventabel. X is het niet eens met de factuur omdat deze is gebaseerd op een legesverordening die volgens X onverbindend moet worden verklaard vanwege overschrijding van de opbrengstlimiet.

Volgens Rechtbank Noord-Nederland moet de heffingsambtenaar in voldoende mate inzicht geven in de raming van baten en lasten die in de begroting zijn opgenomen of daarop zijn terug te voeren. De kostendekkendheid op het niveau van de gehele Legesverordening 2018 moet worden beoordeeld. De rechtbank beslist vervolgens dat de heffingsambtenaar onvoldoende inzicht verschaft in deze ramingen. Er is onvoldoende inzicht gegeven in de manier waarop die ramingen tot stand zijn gekomen en waarop zij zijn gebaseerd. De legesverordening wordt in haar geheel onverbindend verklaard. Het beroep van X is gegrond. De factuur wordt vernietigd.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229b

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 2 augustus

24

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen