De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over fiscaal partnerschap ingeval van een onbepaald partnersysteem bij de pensioenuitvoerder. Als de partner niet is aangemeld bij de pensioenuitvoerder en daardoor niet als partner met NAW-gegevens bekend is, wordt niet voldaan aan de eisen voor fiscaal partnerschap.

Werkgevers kunnen ervoor kiezen het nabestaandenpensioen voor hun werknemers te baseren op het zogenoemde bepaalde of onbepaalde partnersysteem. Bij een onbepaald partnersysteem wordt voor iedere werknemer een nabestaandenpensioen verzekerd, maar hoeft de partner niet aangemeld te worden. De partner is dus niet met NAW-gegevens bekend bij de pensioenuitvoerder. Pas bij overlijden wordt gekeken of de werknemer een partner had en zo ja, of wordt uitgekeerd. Bij sommige onbepaalde partnersystemen is het wel mogelijk om een partner aan te melden.

Als een nabestaandenpensioen wordt opgebouwd in een onbepaald partnersysteem kan alleen sprake zijn van fiscaal partnerschap als de partner is aangemeld voor de pensioenregeling.

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 1.2

[Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 5 december

Informatiesoort: VN Vandaag

414

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen