Het onderzoek naar de invoering van nieuwe fiscale maatregelen tegen dividendstripping per 1 januari 2024 loopt nog. Dat staat in de antwoorden van minister Kaag en staatssecretaris Van Rij van Financiën op de vragen van het Kamerlid Azarkan (DENK) over dividendstripping door staatsbank Fortis.

De Belastingdienst pakt op basis van de huidige wettelijke instrumenten dividendstripping aan. Deze instrumenten blijken niet voldoende adequaat voor de bestrijding van dividendstripping, onder andere door de zware bewijslast die op de inspecteur rust om te bewijzen dat sprake is van dividendstripping, en het feit dat de verschijningsvormen van dividendstripping complex en divers zijn. In de Kamerbief van 15 juli 2022 (V-N 2022/39.11) zijn de uitkomsten van de internetconsultatie besproken ten aanzien van de fiscale mogelijkheden om de aanpak van dividendstripping verder te versterken. In de brief is opgemerkt dat de komende tijd verder onderzoek wordt gedaan. Dit onderzoek loopt nog.

Ten aanzien van de betrokkenheid van ABN AMRO/Fortis bij dividendstrippen wordt opgemerkt dat na de nationalisatie van ABN AMRO en het toenmalige Fortis de staat en ABN AMRO gezamenlijk hebben besloten om de dividendarbitrage-activiteiten af te bouwen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Dividendbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 februari

119

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen