Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën schrijft aan de Tweede Kamer dat er een oplossing is gevonden voor de problematiek rond alimentatieschulden en dat het beleidsbesluit private schulden hierop is aangepast.

Het schuldenmoratorium beschermt de ouder of zijn (huidige) toeslagpartner tegen de bevoegdheid van een schuldeiser om een openstaande schuld op te eisen. Alimentatieschulden vallen ook onder het moratorium, waardoor een ouder of zijn toeslagpartner een eventuele (kinder)alimentatieschuld aan een ex-partner ook (tijdelijk) niet hoeft te voldoen. Hierdoor kan de ex-partner in de problemen komen omdat deze geen bijdrage in de kosten voor het levensonderhoud ontvangt. Het Landelijk Bureau Invordering Ouderbijdragen (LBIO) verwacht vanuit praktijkervaring dat meerdere alimentatieplichtige burgers bewust geen gebruik zullen maken van de private schuldenregeling omdat zij de alimentatiegerechtigde de gelden niet gunnen.

De staatssecretaris acht het zeer onwenselijk dat ex-partners en hun kinderen de dupe worden van het moratorium. Daarom is in het beleidsbesluit private schulden de mogelijkheid opgenomen dat ook zonder aanvraag van een gedupeerde ouder of toeslagpartner de Belastingdienst/ Toeslagen de opeisbare schulden die voortvloeien uit alimentatieverplichtingen, en waarvoor het LBIO gemachtigde invorderaar is, kan voldoen. Dit gebeurt op initiatief van het LBIO, die het bedrag voorschiet om een spoedig proces te bevorderen. Het LBIO wordt vervolgens via het reguliere private schuldenproces gecompenseerd.

De oplossing geldt alleen voor opgebouwde alimentatieschulden van voor juni 2021.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 oktober

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen