Hof Den Haag bevestigt dat X de fijnstoftoeslag is verschuldigd. De MRB-norm heeft betrekking op fijnstof, terwijl die van de APK op roet ziet. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).

X is houder van een VW Golf met een datum eerste toelating uit 1990. In het kentekenregister is voor de auto geen fijnstofuitstoot vastgelegd. Voor de APK is in 2020 een roetwaardemeting uitgevoerd van 1.7/m. Volgens X is zij geen MRB-fijnstoftoeslag verschuldigd. In geschil zijn diverse naheffingsaanslagen MRB. Volgens Rechtbank Den Haag is de uitkomst van de APK-roettest niet maatgevend voor de vraag of de auto minder vervuilend is dan de norm van maximaal 5 mg per km (zie Hof Den Haag 17 maart 2022, 21/00313, V-N 2022/34.1.7). X gaat in hoger beroep.

Hof Den Haag (V-N 2023/32.1.3) bevestigt dat X de fijnstoftoeslag is verschuldigd. De MRB-norm heeft betrekking op fijnstof, terwijl die van de APK op roet ziet. Fijnstof bestaat uit meer stoffen dan roet. De wetgever gaat, gelet op de datum van eerste toelating van vóór 1 september 2009, uit van het vermoeden dat de auto boven de vastgelegde norm van 5 mg per km presteert qua uitstoot. X slaagt niet in het tegenbewijs dat de auto niet te vervuilend is. X' beroep is ongegrond. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).

Lees ook het thema Wet Uitwerking Autobrief II.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 4bis

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 23

Instantie: Hoge Raad

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Editie: 27 maart

Informatiesoort: VN Vandaag

46

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen