Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat X mag afgaan op de juistheid van de rapporten van de gecertificeerde taxateur. Het enkele feit dat hij in auto’s handelt en deze repareert, brengt nog niet mee dat hij op de hoogte is van alle 'ins and outs' van het taxeren en de EU-regelgeving.

X koopt in Duitsland een Mini Cabrio voor € 7200 en voldoet op aangifte € 210 aan BPM. X koopt in België een VW Golf Cabrio voor € 8700 en voldoet op aangifte € 308 aan BPM. In geschil is of terecht € 415 respectievelijk € 805 is nageheven. Tevens is een 50% vergrijpboete opgelegd. Volgens de inspecteur zijn de door X aangegeven handelsinkoopwaarden vele malen lager dan wat hij als professionele handelaar zelf heeft betaald en worden de auto's in zijn verkoopadvertenties omschreven als 'in perfecte staat verkerend'. Rechtbank Gelderland stelt de inspecteur in het gelijk. X gaat in hoger beroep. 

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat X mag afgaan op de juistheid van de rapporten van de gecertificeerde taxateur. Het enkele feit dat X in auto’s handelt en deze repareert, brengt nog niet mee dat hij op de hoogte is van alle 'ins and outs' van het taxeren en de EU-regelgeving. Voor de beoordeling van de juistheid van de BPM-aangiften is niet van belang tegen welke kosten X de schade zelf zou kunnen repareren, maar welke invloed die schade heeft op de inkoopprijzen als de auto's door een handelaar van een particulier op de binnenlandse markt zouden worden gekocht. De boete wordt daarom vernietigd. X maakt niet aannemelijk dat de schade aan de auto's meer was dan € 4225 respectievelijk € 1774. Op basis van een recente aanpassing van de koerslijst van de VW Golf is de naheffing wel € 41 te hoog. Het beroep van is X is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 22 februari

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen