Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat de heer X niet in aanmerking komt voor het lage tarief. Hulpmiddelen in de zin van de Wet MRB 1994 moeten een gehandicapte persoon namelijk normaal laten functioneren en de bestelauto moet voor het vervoer hiervan en het vervoer van de gehandicapte persoon noodzakelijk zijn.

De heer X vraagt het lage mrb-gehandicaptentarief aan voor een bestelauto. X heeft namelijk rugklachten en stelt daarom in de nabije toekomst een elektrische rugstoel nodig te hebben. Zijn jongste zoon met diabetes moet voor zijn medicijnen over koelkasten beschikken en heeft matrassen nodig. De oudste zoon is schizofreen en heeft daarom een ziekenhuisbed nodig. Bij de reizen naar Marokko wordt voor de zonen bovendien een fitnessapparaat meegenomen en voor X een elektrische loopband vanwege zijn te hoge cholesterol. Volgens Rechtbank Den Haag is het verzoek terecht afgewezen ondanks dat X door zijn fysieke gebrek, de diabetes van zijn ene zoon en de geestelijke stoornis van zijn andere zoon vaak grote spullen moet vervoeren. X gaat in hoger beroep.

Hof Den Haag oordeelt dat X niet in aanmerking komt voor het lage tarief. Hulpmiddelen in de zin van de Wet MRB 1994 moeten een gehandicapte persoon namelijk normaal laten functioneren en de bestelauto moet voor het vervoer hiervan en het vervoer van de gehandicapte persoon noodzakelijk zijn. De door X genoemde hulpmiddelen voldoen niet aan deze criteria. Met betrekking tot de zoon die diabetes heeft, stelt X ook vergeefs dat die bij nood liggend in de bestelauto naar een ziekenhuis vervoerd moet worden en dat dan niet op een ambulance kan worden gewacht. Gelet op het feit dat art. 24a Wet MRB 1994 uitsluitend ziet op 'vervoer van een gehandicapt persoon in de cabine', zou een personenauto bovendien beter geschikt zijn, omdat de zoon dan op de achterbank kan liggen. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 24a

Instantie: Hof Den Haag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Informatiesoort: VN Vandaag

Editie: 1 april

  291
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen