Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de praktijkruimte van een voormalige huisartsenpraktijk als aanhorigheid van de woning kwalificeert. Daarom is het 2%-tarief van toepassing.

X verwerft samen met zijn partner een villa, bestaande uit een woongedeelte en een voormalige praktijkruimte van 62 m². De praktijkruimte is via een aparte buiteningang te betreden en is vanuit het woongedeelte van het pand middels twee interne ingangen bereikbaar. De praktijkruimte is tot 2018 in gebruik geweest als huisartsenpraktijk. Over de gehele verkrijgingsprijs is 2% overdrachtsbelasting voldaan. De inspecteur heeft een naheffingsaanslag opgelegd, omdat hij van mening is dat voor de praktijkruimte het 6%-tarief van toepassing is. In geschil is of de praktijkruimte ten tijde van de levering van het pand als woning kwalificeert en of het verlaagde tarief van 2% van toepassing is.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de praktijkruimte van een voormalige huisartsenpraktijk als aanhorigheid van de woning kwalificeert. De praktijkruimte is dienstbaar aan het woongedeelte door de mogelijkheid van gebruik als opslag, slaapkamer of hobbykamer. Ten tijde van de verkrijging is de praktijkruimte functioneel ondergeschikt en afhankelijk van het woongedeelte. Het verlaagde tarief van 2% is toepassing. Het beroep is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op belastingen van rechtsverkeer 14

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Rubriek: Belastingen van rechtsverkeer

Editie: 5 juni

Informatiesoort: VN Vandaag

511

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen