Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat stress als gevolg van het uitvallen van stuurbekrachtiging geen rechtvaardiging is om de verschuldigde parkeerbelasting niet te betalen.

X is het oneens met een naheffingsaanslag parkeerbelasting. X beroept zich op overmacht omdat tijdens het rijden plotseling de stuurbekrachtiging uitviel.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat stress als gevolg van het uitvallen van stuurbekrachtiging geen rechtvaardiging is om de verschuldigde parkeerbelasting niet te betalen. Het hof legt uit dat de parkeerbelasting een objectieve belasting betreft waar persoonlijke omstandigheden geen rol spelen. Alleen in geval van overmacht blijft naheffing van parkeerbelasting achterwege. Van overmacht is alleen sprake in een noodsituatie of spoedeisende situatie, waardoor iemand absoluut, feitelijk en fysiek verhinderd is om bij aanvang van het parkeren parkeerbelasting te betalen. Daarvan is hier geen sprake. Ondanks de stress had X de parkeerbelasting kunnen betalen voordat hij contact opnam met de Audi-servicedienst, of hij had zijn zoon kunnen vragen om dit te doen. Het betalen van parkeerbelasting kost weinig tijd en het is aannemelijk dat X en zijn zoon ervan op de hoogte waren dat parkeerbelasting verschuldigd is. Het hof verklaart het hoger beroep van X ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 225

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Editie: 7 november

Informatiesoort: VN Vandaag

182

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen