Rechtbank Den Haag oordeelt dat de kasadministratie niet goed controleerbaar is. Zo is omzet geboekt op een niet bestaande datum en is er een groot verschil tussen de geboekte omzetten en de bevindingen tijdens de waarnemingen ter plaatse.

X exploiteert in vof-verband een coffeeshop. In de coffeeshop kan alleen contant worden afgerekend. Daarnaast is er geen kassa-systeem en ontbreekt een inkoopadministratie. De inspecteur constateert tijdens waarnemingen ter plaatse (WTP's) dat de omzetten op die tijdstippen veel hoger zijn dan de verantwoorde omzet. Verder is het bruto-winstpercentage veel lager dan het landelijk gemiddelde. In geschil zijn diverse (navorderings)aanslagen in de IB-sfeer, alsmede de 50% vergrijpboetes van in totaal € 110.858. Volgens X zijn de hogere omzetten tijdens de WTP's verklaarbaar vanwege de extra klandizie rond de gebedstijden van een nabijgelegen moskee.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de kasadministratie niet goed controleerbaar is. Zo is omzet geboekt op een niet bestaande datum (29 februari 2017) en is er een groot verschil tussen de geboekte omzetten en de bevindingen tijdens de WTP's. De administratie wordt verworpen en de bewijslast wordt omgekeerd en verzwaard. De inspecteur heeft de correcties niet redelijk geschat, omdat het aantal WTP's en de duur van de WTP's  te beperkt is. De correcties worden vervolgens in goede justitie vastgesteld. De boetes worden vernietigd. De inspecteur toont namelijk niet overtuigend aan dat omzet is verzwegen. De beroepen van X zijn gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67d

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Instantie: Rechtbank Den Haag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 17 januari

Informatiesoort: VN Vandaag

364

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen