A-G IJzerman is van mening dat de doelstelling van de parkeerbelasting vooral het reguleren van parkeergedrag op basis van het prijsmechanisme is. Het is dus geen retributie.

De heer X werkt voor Bulgarije bij Eurojust in Den Haag. Eurojust heeft tot doel om ernstige vormen van EU-criminaliteit te bestrijden. In geschil is de naheffingsaanslag parkeerbelasting van de gemeente Den Haag. De aanslag bestaat voor € 2,15 uit parkeerbelasting en voor de overige € 61 uit kostenverhaal. Volgens Rechtbank Den Haag is X op grond van zijn diplomatieke status vrijgesteld van de heffing (zie V-N 2016/36.19.12). Hof Den Haag oordeelt dat de parkeerbelasting geen retributie is, ondanks dat degene van wie de belasting wordt geheven, profiteert van een gemeentelijke voorziening. In cassatie herhaalt de gemeente dat de parkeerbelasting een retributief karakter heeft, zijnde het geven van gelegenheid om te parkeren op gemeentegrond.

Advocaat-Generaal IJzerman is van mening dat de doelstelling van de parkeerbelasting vooral het reguleren van parkeergedrag op basis van het prijsmechanisme is. De opbrengst komt namelijk in de algemene middelen van de gemeente en kan vervolgens vrij worden besteed. De parkeerbelasting is dus geen retributie. Bovendien bestaat aanslag ook uit kostenverhaal (€ 61). Dit staat in elk geval niet tegenover het recht om ergens betaald te mogen parkeren. Ook voor het overige concludeert de A-G tot ongegrondverklaring van het beroep.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 225

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hoge Raad (Advocaat-Generaal)

Editie: 31 augustus

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen