Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur de winst die X bij de verkoop van het paard heeft gerealiseerd niet in de belastingheffing kan betrekken. Er is geen bron van inkomen.

Belanghebbende, X, is paardenliefhebber en voormalig springruiter. Hij koopt twee pony’s voor Q, zijn dochter, waarmee Q traint bij een vereniging en meedoet aan wedstrijden. In 2007 koopt X voor € 12.500 het paard Z. X verkoopt daarop de twee pony’s. In 2009 stopt Q met haar studie en start zij een onderneming op het gebied van het begeleiden, stallen en trainen van paarden. Q doet in de jaren 2008 - 2014 aan diverse wedstrijden mee en wint daarbij ook geregeld prijzen met Z. In 2013 wordt zij geselecteerd voor de nationale ploeg. Vanaf 2011 krijgt X biedingen op Z die lopen van € 150.000 tot € 750.000. X verkoopt Z uiteindelijk, na een blessure, voor € 1,3 mln. De inspecteur is van mening dat X ROW heeft gerealiseerd.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur de winst die X bij de verkoop van het paard heeft gerealiseerd niet in de belastingheffing kan betrekken. Volgens de rechtbank is er geen bron van inkomen. Dat X het paard op enig moment met aan aanzienlijke winst heeft verkocht, is daarvoor onvoldoende. De rechtbank acht van belang dat X het paard enkel voor de hobby van zijn dochter heeft gekocht en dat er bij hem tot het bod in 2014 geen intentie bestond om Z te verkopen. Ook overweegt de rechtbank dat Q, mede ingegeven door de blessure van Z, na het hoge bod van de uiteindelijke koper aandrong op verkoop en dat X vervolgens op dit bod is ingegaan. Ook is van belang dat X ten tijde van de aankoop van Z slechts twee pony’s bezat en dat hij, ten tijde van de aankoop van Z en in de periode dat hij Z hield, niet in paarden handelde. De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.90

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 26 februari

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen