Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Bulgarije in strijd met het EU-recht handelt door de toepassing van het verlaagde BTW-tarief bij de verhuur van een toeristisch appartementencomplex afhankelijk te stellen van een classificatiecertificaat.

Het Bulgaarse Valentina Heights EOOD verhuurt in Bansko onder andere een toeristisch appartementencomplex. Het complex is in handen van particulieren. Ter zake van de verhuur brengt Valentina 9% BTW in rekening. De Bulgaarse Belastingdienst legt een BTW-naheffingsaanslag op aan Valentina omdat de burgemeester van Bansko per 7 maart 2019 het classificatiecertificaat voor het complex heeft ingetrokken. Het lagere BTW-tarief is daardoor niet meer van toepassing vanaf die datum. De Bulgaarse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Bulgarije in strijd met het EU-recht handelt door de toepassing van het verlaagde BTW-tarief bij de verhuur van een toeristisch appartementencomplex afhankelijk te stellen van een classificatiecertificaat. Daarbij is nog wel van belang of de regeling de toepassing van het verlaagde BTW-tarief niet beperkt tot concrete en specifieke aspecten van de categorie van diensten.

[Bron Uitspraak]

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Rubriek: Omzetbelasting

Editie: 12 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

229

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen