Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X het reguliere tarief omzetbelasting moet toepassen op de vergoeding voor doorverkoop van tickets door particulieren.

X exploiteert een platform waar particulieren tickets kunnen verkopen. X draagt zorg voor de betaling van de koper aan de verkoper na inhouding van een vergoeding, controleert de tickets op echtheidskenmerken en levert de tickets aan de koper. In sommige gevallen is het platform verbonden met de organisator van een evenement. In dat geval levert X het aangeboden ticket niet rechtstreeks, maar verklaart de organisator dit ongeldig en wordt een nieuw ticket verstrekt. X brengt dan een vergoeding in rekening en betaalt die door aan de organisator. X is van mening dat op haar diensten het verlaagde tarief omzetbelasting van toepassing is voor het verlenen van toegang tot evenementen, en maakt bezwaar tegen de voldoening op aangifte. De inspecteur stelt dat het reguliere tarief van toepassing is. X gaat in beroep.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de diensten van X niet kwalificeren als het verlenen van toegang. Het toegangsrecht is reeds verleend door de organisator bij het uitgeven van het ticket, ook in de gevallen dat een nieuw ticket wordt uitgegeven. Het reguliere tarief is van toepassing. Ook kan de vergoeding niet als reserveringskosten worden gekwalificeerd. Het beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de omzetbelasting 1968 9

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Omzetbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Editie: 27 januari

81

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen